Премиера - 6 декември, Софийска опера и балет   За пръв път

...
Премиера - 6 декември, Софийска опера и балет
 
За пръв път
Коментари Харесай

"Клетниците" оживяват на българска сцена

Премиера - 6 декември,
Софийска опера и балет


 

За пръв път на българска сцена ще бъде подложен мюзикълът, държащ върха за най-популярен в света. Композиран от Клод-Мишел Шьонберг и с автентичен френски текст, основан от Ален Бублил и Жан-Марк Нател по романа на Виктор Юго, спектакълът не слиза от международната сцена към този момент 34 години и е гледан от над 60 милиона фенове допълнително от 30 страни. 

Българското зрелище се реализира по контракт с истинския продуцент Камерън Макинтош. То е режисирано от проф. Пламен Карталов. Диригент на сцената ще бъде Игор Богданов, сценография - Ханс Кудлух, а костюмите са дело на Лео Кулаш. 

В функциите ще се изявят освен познати лица от сцената на Софийската опера и балет, само че и известни наши поп и рок реализатори. Владимир Михайлов от група " Сленг " се превъплъщава в ролята на Жан Валжан. Певецът артист, който видяхме и във филмите " Възвишение " и " Септември в Шираз " (със Салма Хайек и Ейдриън Броуди), ще бъде дублиран в това амплоа от Богомил Спиров.
Орлин Павлов, който също има сполучливи изяви в български филми и сериали, пък ще забележим и чуем като Жавер. Другият реализатор на ролята е Атанас Сребрев. Сред останалите реализатори на сцената на Софийската опера ще бъдат Весела Делчева (Фантин), Вениамин Димитров (Мариус), Ники Сотиров (епископ), Румен Григоров (Тенардие) и др. 

Мюзикълът " Клетниците " е рекордьор по театрално дългоденствие и е приспособен на десетки езици, в това число мандарин. Създаден на основата на едноименното произведение на Виктор Юго, при премиерата си на 8 октомври 1985 година спектакълът е признат хладно от рецензията, която му предсказа къс живот. Но експертите бяха предсказали същото и за мюзикъла " Котки " на Андрю Лойд Уебър, който държеше предходния връх с 21 години непрестанно показване на сцена. " Клетниците " му лиши короната през 2008 година Само на лондонска сцена " Клетниците " е игран над 13 000 пъти. 
През 2012 година бе снимана и холивудска продукция по мюзикъла. Режисьор бе носителят на " Оскар " за " Речта на краля " Том Хупър, а в функциите се изявиха Хю Джакман, Ръсел Кроу, Ан Хатауей, Саша Барон Коен, Хелена Бонам Картър.  

Следващите представления в Софийската опера са на 7, 8, 10, 11, 12 и 13 декември, а " Клетниците " ще бъде игран и през месеците януари и май. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР